Počet klientů kroměřížské záchytky roste. Vloni tam střízlivělo téměř 1600 lidí

26. únor 2020 10:26

Pokud by opilí lidé nebyli umístěni právě v protialkoholní záchytné stanici, zabírali by místo na některém z běžných oddělení nebo skončili v cele předběžného zadržení.

Jediná protialkoholní záchytná stanice ve Zlínském kraji přijímá stále více pacientů. Meziročně počet lidí, kteří pod vlivem alkoholu či drog skončili v Kroměříži, vzrostl téměř o sedm desítek.

Čtěte také

Poplatek za pobyt přitom nezaplatily skoro dvě třetiny klientů, informoval o tom mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

„V loňském roce přijal protialkoholní záchytná stanice 1588 klientů. Ke smutným rekordmanům patří muž, který pobýval na záchytce v Kroměříži devadesátkrát. Mezi ženami je rekordmankou klientka, která byla přijata dvaasedmdesátkrát, ovšem polovinu z těchto hospitalizací si odbyla právě v loňském roce,“ vyčíslil pro Český rozhlas Zlín Egon Havrlant.

V současné době je k dispozici 7 míst ve 4 pokojích, z toho 3 jsou určeny pro 2 osoby a jeden pro pobyt 1 osoby. Rozdělení pro muže a ženy předem nelze stanovit. Obecně jsou kritéria pro příjem taková, že lékař může přijmout osobu, která ohrožuje sebe, okolí, budí veřejné pohoršení nebo působí škodu na majetku. K pobytu na lůžku záchytné stanice mohou zamířit také řidiči po dopravních nehodách, u kterých byla zjištěna pozitivní hladina při dechové zkoušce nad 1 promile alkoholu. Zda jsou vhodnými „kandidáty“, musí posoudit lékař v okamžiku přijetí.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související