Pobočka humanitární organizace ADRA ve Valašském Meziříčí slaví v těchto dnech 11. výročí svého vzniku

25. listopad 2006

Za dobu své existence se její dobrovolní pracovníci podepsali pod mnoha projekty s mezinárodní účinností. Dnes například zajišťují velký program Bang baby - adopce na dálku v Bangladéši.

Co stálo u zrodu místní Adry? To zjišťoval Roman Verner. V roce 1995 touto dobou vznikala ve Valašském Meziříčí pobočka organizace ADRA - humanitární společnosti, která se zabývá pomocí lidem postiženým katastrofami a válkami. U jejího vzniku stál i František Tomanec: "Před 11 lety zuřila válka v Bosně. Česká ADRA tam posílala humanitární pomoc a my jsme si tenkrát řekli, že když to umí v Praze, proč bychom to nezkusili i na Valašsku?

Proto jsme tehdy u nás právě v listopadu zorganizovali akci, při které jsme oslovili všechny školy v regionu. Zapojilo se jich do ní 55. Akce spočívala v tom, že děti měly pro své vrstevníky ve válkou zmítané Bosně připravit dárkové balíčky. Sešlo se jich nakonec asi 2500, naplnily celý kamion. S tímto nákladem jsme tenkrát vyrazili do hercegovského Mostaru."

Jak se to vyvíjelo dále? "Byla to spíše taková místní skupinka nadšenců, dobrovolníků, poměrně samostatná, která vymýšlela různé akce, které s tou humanitární prací nějak souvisely." Kolik s ADROU spolupracovalo tehdy lidí a kolik jich ve vaší pobočce pracuje dnes? "Před těmi 11 lety nás začínalo tak 5-7. V současné době, kdybych měl spočítat všechny spolupracovníky, kteří se tak či onak do té práce zapojují, řekl bych, že je to asi desetinásobek, kolem 70."

Kam nyní směřuje pobočka ADRY ve Valašském Meziříčí? Máte před sebou nějaký významný cíl, který jste si vytýčili? "Ve městě vzniklo zhruba před 2 lety tzv. Dobrovolnické centrum, jako médium mezi těmi, kteří chtějí pracovat zadarmo a institucemi, které práci dobrovolníků využívají. V současné době eviduje asi 60-70 pravidelně pracujících dobrovolníků. Kromě toho organizujeme i jednorázové dobrovolnické akce. Letos to byla např. brigáda na Zakarpatské Ukrajině nebo podobná brigáda ve Valašském Meziříčí,"dodal závěrem člen místní pobočky ADRY František Tomanec.

autor: rv
Spustit audio