Po třech letech se opět otevřou dveře pavilonu Anthropos v Brně, nová expozice stála téměř 15 milionů

30. červen 2006

Brno dnes čeká významná událost. Po třech letech se opět otevřou brány Anthroposu, tedy muzejní budovy, která ukazuje nejstarší dějiny lidstva a nejvýznamnější archeologické objevy z tohoto období na Moravě.

Tři roky zabrala rekonstrukce snad nejznámější brněnské muzejní budovy Anthroposu. Původní stavba totiž byla ve velmi špatném stavu a zdaleka už neodpovídala moderním představám o tom, jak má vypadat výstavní prostor počátku třetího tisíciletí. Téměř sedmdesáti milionová investice, ze které pětapadesát milionů padlo na stavební práce a více než čtrnáct na novou expozici, se ale podle ředitele Moravského zemského muzea Petra Šuleře vyplatila. "Ta budova je rekonstruovaná a je vytápěná velmi revolučním způsobem tepelnými čerpadly, dále je vybavena přednáškovými či dvěma výstavními sály," popisuje Petr Šuleř.

Celá expozice je modernizovaná, a to jak technicky, tak obsahově. Reaguje na poslední vědecké objevy a poslední interpretace i starších nálezů. "V České republice nemá tato expozice obdobu a je unikátní zejména svým zaměřením na nejstarší období, a to i v celoevropském měřítku" říká vedoucí ústavu Anthropos Martin Oliva.

V muzejní budově budou prezentovány jak nálezy paleoantropologické s bohatou dokumentací, které se nacházejí v prvním patře, tak návštěvníci shlédnou široký výběr artefaktů uměleckého rázu z paleolitu. "Část bude věnovaná také nejstaršímu osídlení Moravy, která je velice pestře a podrobně dokumentovaná," doplňuje vedoucí ústavu Anthropos Martin Oliva.

Spustit audio