Plynové lampy v historickém centru Prahy rozsvěcí během adventu lampář. Tak jako kdysi

7. prosinec 2019

Po celý rok se plynové lampy v historickém centru Prahy rozsvěcejí automaticky, ale v období adventu je na Karlově mostě ručně rozsvěcí lampář. Tak jako kdysi. V dobovém obleku, v čepici a červené peleríně rozsvěcí každý den až do 23. prosince pomocí lampářské tyče 37 lamp. Vychází z Křižovnického náměstí, přejde po pravé straně mostu a po levé se vrací.

Lampy veřejného osvětlení fungují v pražských ulicích od 18. století. Roku 1723 se rozzářilo 121 olejových svítilen na Královské cestě od Hradčanského náměstí k Prašné bráně. Napájely je nejrůznější tuky. Až zavedení plynu znamenalo revoluční převrat ve veřejném osvětlení.

První plynárna v Praze a v českých zemích vůbec byla uvedena do provozu 15. září 1847 v Karlíně. Ve významnějších ulicích Starého a Nového Města bylo ten den rozžehnuto víc než 200 plynových lamp a další desítky lamp v některých obchodech a veřejných budovách.

Plynové světlo se rychle šířilo Prahou. Za pouhé dva roky počet plynových lamp dosáhl čísla 534. Přes Karlův most překročily Vltavu a ozařovaly i Malou Stranu a Hradčany. Kromě pouličních svítilen bylo plynové světlo instalováno i v podloubích a některých hostincích.

K dispozici byly trojramenné, čtyřramenné a osmiramenné kandelábry, svícnové sloupy a lucerny - sloupové, nástěnné a visuté. Osvětlovaly i pražské parky, ostrovy, zahrady a nábřeží. Plynové lampy byly dokonce i na veřejných záchodcích.

Příležitostný lampář

Ke konci 19. a na začátku 20. století začala svítiplyn vytlačovat elektrická energie. Nejprve z interiérového, pak i z veřejného osvětlení. Nostalgické plynové osvětlení se do metropole začalo vracet až po roce 2002. Na konci roku 2010 se plynové lampy rozsvítily také na Karlově mostě. Je to jediný most na světě, který je osvětlený plynem. V rámci projektu plynofikace veřejného osvětlení v historickém centru Prahy se počet plynových lamp zvyšoval až na současných přibližně 700.

Příležitostný lampář Jan Žákovec

Rozžíhání, zhasínání a běžnou údržbu plynových lamp zajišťovali v minulosti profesionální lampáři. Pravidelně ráno a večer obcházeli lampy ve svěřeném úseku. S ukončením éry plynového osvětlení ale z ulic zmizeli. Rozsvěcení moderních plynových lamp se děje dálkově, z dispečinku plynárny. Přesto je možné lucerny rozžíhat i zhasínat ručně. V předvánoční Praze tak můžete lampáře znovu potkat.

V rámci mimořádných adventních vycházek rozsvěcí i historické kandelábry. Letos to bude 12. a 17. prosince. Vycházky s výkladem o historii kandelábrů a plynového osvětlení, s praktickou ukázkou zažehnutí plynového osvětlení Hradčanského kandelábru, začínají v 18 hodin. Sraz je u historického osmiramenného plynového kandelábru v Loretánské ulici naproti kasárnám hradní stráže.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.