Plněné zapečené cukety
Zahrádkáři se letos radují z vydatné úrody cuket. Můžete u ní využít nejen plod, ale i květy.
Je to snadno vypěstovaná a zdravá zelenina, která je v jídelníčku využitelná na tisíc způsobů. My vám v Apetýtu jeden nabídneme, připravíme si Plněné zapečené cukety.
Budete potřebovat:
- 4 středně velké cukety
- 1 šálek vody na zalití
- 1 větší cibuli
- 6 lžic oleje
- 1 stroužek česneku
- 200 g měkkého salámu
- špetku majoránky
- 2 lžíce kečupu
- 2 vejce
- 60 g strouhaného sýra
- sůl
Postup:
- Z opláchnutých cuket odřízneme na obou stranách konce a podélně je překrojíme.
- Vložíme do zapékací mísy, zalijeme šálkem vody a přikryjeme.
- Asi 3 minuty dusíme, potom je necháme okapat a část dužiny ve středu vydlabeme lžičkou.
- Na míse rozehřejeme polovinu dávky oleje, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, osmahneme a vmícháme dužinu z cuket.
- Ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou, solí, kečupem.
- Vše promícháme a podusíme.
- Pak do zapékací mísy doplníme olej, rozložíme do ní půlky cuket, pokryjeme vrstvou směsi a zalijeme rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem.
- Pokrm zapečeme dozlatova.
- Podáváme s bramborami nebo se zeleninovým salátem.
Související
-
Cuketová polévka
Jak vaří kuchař? Na to se ptáme v pondělních apetýtových receptech brněnského kuchaře Jakuba Škaroupky. Své zkušenosti sbíral mimo jiné také v Anglii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...