Cuketová polévka
Jak vaří kuchař? Na to se ptáme v pondělních apetýtových receptech brněnského kuchaře Jakuba Škaroupky. Své zkušenosti sbíral mimo jiné také v Anglii.
Na Cuketovou polévku potřebujeme (na 5 porcí):
- 3 cukety
- 1 malou bramboru
- 1 pórek (bílou část)
- 1 bílou cibuli
- zeleninový vývar
- máslo
- bobkový list
- sůl
- pepř
Postup:
- Oloupeme omyté cukety, zelené části dáme vařit až nakonec.
- Uděláme si základ z bílé cibule, pórku a vnitřních částí cukety.
- Orestujeme na másle a přidáme bobkový list.
- Přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi deset minut.
- Poté přidáme zelené části cukety, vaříme asi tři další minuty.
- Jakmile je vše měkké, rozmixujeme do hladkého krému.
- Můžeme přidat trochu smetany.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme s čerstvými bylinkami.
Související
-
Cuketové žemláky
Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.