Cuketové žemláky

Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových. Snad vám knedlíky s cuketou zachutnají!

Budete potřebovat:

  • 5 rohlíků
  • cuketa
  • 1 polévková lžíce másla
  • hrubá mouka podle potřeby
  • mléko podle potřeby
  • sůl 
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Rohlíky dva dny staré nakrájíme a necháme je na plechu ještě doschnout.
  2. Poté na másle osmahneme tak, aby krutonky zůstaly světlé.
  3. Osolíme, přidáme prášek do pečiva a dvě poctivé hrsti mouky a na sucho promícháme.
  4. Poté oloupeme a nastrouháme cuketu a přidáme do směsi.
  5. Chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu. Pokud je jí dost, mléko už nepřidáváme.
  6. Dále přidáme vejce.
  7. Promícháme a opět chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu, pak zase promícháme, opakujeme asi třikrát.
  8. Vypracujeme těsto, které lze rukou tvarovat, podle potřby přidáme mouku nebo mléko.
  9. Namočenou rukou tvarujeme koule, vaříme ve vodě asi 20 minut.
zdroj: Josef a Stanislava Senohrábkovi

Související

  • Sekerková polévka

    V pondělních apetýtových receptech nás v prázdninových měsících zajímá, jak vaří manželé Senohrábkovi.

  • Maminčino kuře

    Bydlí na Znojemsku, jako manželé jsou spolu téměř 40 let a jejich společnou vášní je vaření. V apetýtových receptech vás opět zveme do kuchyně Josefa a Stanislavy.

  • Smaženky z jitrocele

    Příroda je v plné síle a na louce se dá posbírat a zkonzumovat kde co. Dnes bude řeč o jitrocelu a tak si z něj něco dobrého připravíme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.