Cuketové žemláky

Pondělní apetýtové recepty nás opět zvou do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových.

Budete potřebovat:

  • 5 rohlíků
  • cuketa
  • 1 polévková lžíce másla
  • hrubá mouka podle potřeby
  • mléko podle potřeby
  • sůl 
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Rohlíky dva dny staré nakrájíme a necháme je na plechu ještě doschnout.
  2. Poté na másle osmahneme tak, aby krutonky zůstaly světlé.
  3. Osolíme, přidáme prášek do pečiva a dvě poctivé hrsti mouky a na sucho promícháme.
  4. Poté oloupeme a nastrouháme cuketu a přidáme do směsi.
  5. Chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu. Pokud je jí dost, mléko už nepřidáváme.
  6. Dále přidáme vejce.
  7. Promícháme a opět chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu, pak zase promícháme, opakujeme asi třikrát.
  8. Vypracujeme těsto, které lze rukou tvarovat, podle potřby přidáme mouku nebo mléko.
  9. Namočenou rukou tvarujeme koule, vaříme ve vodě asi 20 minut.

Související

  • Sekerková polévka

    V pondělních apetýtových receptech nás v prázdninových měsících zajímá, jak vaří manželé Senohrábkovi.

  • Maminčino kuře

    Bydlí na Znojemsku, jako manželé jsou spolu téměř 40 let a jejich společnou vášní je vaření. V apetýtových receptech vás opět zveme do kuchyně Josefa a Stanislavy.