Plněná sekaná

V dnešním Apetýtu si upečeme jídlo, kterým jen s malou námahou nakrmíte dvě rodiny. Bude to sekaná, ale ne tak obyčejná – s náplní z vajec a sýra, a navíc v kabátku z křupavé slaniny.

Budete potřebovat:

  • 2 kg mletého masa
  • 4 starší housky
  • mléko a trochu smetany na namočení pečiva
  • 2 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 200 g slaniny nakrájené na tenké plátky
  • 3 syrová vejce
  • 3 uvařená vejce
  • 5-6 lžic hořčice
  • tvrdý sýr vcelku
  • oregano
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem s trochou šlehačky.
  2. Cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme na oleji.
  3. Maso smícháme s vejci, kořením, hořčicí a prolisovaným česnekem.
  4. Přidáme housku a cibuli a ochutíme solí a pepřem.
  5. Směs rozdělíme na třetiny, každou rozprostřeme na potravinovou fólii a poklademe špalíčky sýra a vařenými vejci.
  6. Zabalíme, zformujeme šišku a přeneseme do pekáčku.
  7. Na povrch rozprostřeme slaninu, maso podlijeme vroucí vodou a přidáme několik celých rajčat a česnek.
  8. Pečeme asi hodinu v dobře vyhřáté troubě, průběžně dle potřeby podléváme.
  9. Podáváme s bramborovu kaší.

Tip: Ke konci pečení zkuste slaninu potřít třeba ještě pastou z utřeného česneku, medu, hořčíce a oleje.

autor: Zuzana Plíšková