Pišingerovy koblihy
Po celý tento týden se můžete těšit na vzácnou sbírku receptů ze speciální edice. Zuzana Plíšková pro vás tentokrát vybrala pětici zajímavých receptů z třicátých let minulého století. Tento týden si totiž připomínáme 120 let od narození Jana Antonína Bati, který právě v tomto období převzal vedení obuvnické firmy. Dnešní dobrota je pojmenovaná po jednom legendárním vídeňském cukráři. Recept vyšel v knížce Cukrovinky od Olgy Rozmarové už v roce 1934.
Budete potřebovat:
těsto:
150 g mouky
80 g másla
80 g cukru
1 lžíce rumu
nádivka:
100 g mletých ořechů
100 g změklé čokolády
100 g másla
100 g cukru
Postup:
1. Z mouky, cukru, rumu a másla se udělá těsto, které se pak rozválí na placku.
2. Vykrajují se z ní formičkou koblihy a dávají se na pomaštěný plech péci.
3. Po upečení se potřou marmeládou a níže jmenovanou nádivkou, spojí se vždy dvě dohromady a sypou se cukrem.
4. Nádivka: k mletým ořechům se přidá změklá čokoláda, máslo a cukr a vše se dohromady zamíchá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.