Pět let své existence si v těchto dnech připomíná brněnský nízkoprahový klub Pavlač.

9. březen 2006

Sídlí v ulici Milady Horákové a využívá ho 120 převážně romských dětí z okolí. Nyní se ale ocitá na hranici svých kapacit, protože klienti sami stále přivádějí nové zájemce.

Jak řekla koordinátorka projektu Věra Růžičková, mnohé děti do klubu přicházejí rovnou ze školy a stal se pro ně už pevnou součástí jejich každodenního programu: "Klub nabízí dětem a mládeži ve věku od 3 do 18 let možnost trávit volný čas v bezpečném prostředí. Snažíme se o to, aby děti mohly svůj čas u nás trávit, jak ony samy chtějí a zapojujeme je také do plánovaných aktivit. Takže děti mají samy možnost vymyslet nějakou akci a samy si ji zorganizovat."

S dětmi chodí i na výlety, potvrdila Věra Růžičková: "Teď naposledy jsme byli např. v Blansku, kde existuje podobné nízkoprahové zařízení. Pracuje i s trochu staršími dětmi. Takže jsme využili naší spolupráce a vydali se na výlet do Blanska. V létě plánujeme s dalším podobným zařízením společný tábor. Chodíme s dětmi i do kina, protože většina jejich rodičů není ochotna platit poměrně velké částky za volný čas svých dětí. Pořádáme i vycházky třeba na brněnskou přehradu. Snažíme se, aby tyto aktivity nebyly finančně náročné. Děti se na nich podílejí spíše symbolickou částkou."

Na otázku, jaká je odezva rodičů těchto dětí, Věra Růžičková poznamenala: "Zpočátku bylo těžké je přesvědčit, aby nám svěřili své děti třeba na 3 dny, když děláme v létě nějakou pobytovou akci nebo tábor. Postupně nám ovšem začali důvěřovat a zájem je opravdu velký, větší než jsme schopni uspokojit. Bylo by tedy dobré, aby nás bylo více a potřebovali bychom i patřičně přizpůsobené prostory."

Spolu s Magistrátem města Brna proto nyní hledají pracovníci nízkoprahového klubu Pavlač další prostory, ve kterých by mimo jiné mohla vzniknout i zkušebna pro členy tanečního soboru MERCI. V plánu je také místnost pro individuální rozhovory, protože problémy těchto dětí jsou často velmi složité.

Spustit audio