Pěry a pukače
Vyzkoušejte recept na tradiční dobrotu od Marie Holáskové ze Střílek.
Potřebné suroviny:
čtvrt litru mléka
kvasnice
trochu cukru
půl kila polohrubé mouky (nebo dle potřeby)
vejce
špetka soli
švestky
Postup:
1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Mouku v míse osolíme, vlijeme kvásek, přidáme vejce a vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáváme mouku.
3. Necháme vykynout, rozdělíme na menší části a do každé balíme buď vypeckované švestky (pukače), nebo plníme povidly (pěry).
4. Vaříme ve vroucí vodě, nebo nad parou asi 15 minut. Na talíři omastíme a sypeme dle chuti například cukrem s mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.