Perníkové koření
V pondělních Babských radách jsme podrobně probrali hřebíček a zazněl i návod na domácí směs koření.
Velikonoce se pomalu blíží a vy se možná pustíte do perníčků. Na přípravu domácího perníkového koření můžete koupit koření mleté nebo celé, a teprve doma si vše umlít ručním mlýnkem nebo jemně nadrtit v hmoždíři – a to jen takové množství, které potřebujete.
Je dobré dodržet následující pravidla:
- Všechno mleté či nadrcené koření smícháme a prosejeme přes sítko
- Perníkové koření skladujeme v tmavé skleněné a dobře uzavíratelné nádobě, aby aroma nevyprchalo
- Ideální je nechat koření alespoň týden rozležet
Na perníkové koření s pepřem budete potřebovat následující ingredience:
- 2 lžíce zázvoru
- 2 lžíce skořice
- 1 lžíci hřebíčku
- 1 lžíci nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky anýzu
- 1/2 lžičky badyánu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Tip: Koření se hodí třeba i při přípravě omáček. Například taková trnková nebo rajská s trochou perníkového koření, tak ta má říz!
Související
-
Jablíčkový makovec
Připravte si s Apetýtem jablíčkový makovec. Recept je jednoduchý v tom, že změříte vše na hrníčky, takže hurá do toho!
-
Banánová bábovka
Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.