Jablíčkový makovec

Připravte si s Apetýtem jablíčkový makovec. Recept je jednoduchý v tom, že změříte vše na hrníčky, takže hurá do toho!

Připravte si:

  • 2 velká jablka (nastrouhaná nahrubo a bez slupky)
  • 1 hrnek mletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Nejprve vymíchejte metličkou vejce s oběma cukry do pěny.
  3. Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko.
  4. Vše promíchejte a postupně vmíchejte i mouku.
  5. Nejprve jeden a 1/2 hrnku a opatrně dosypávejte.
  6. Těsto by nemělo být příliš hutné, záleží na šťavnatosti jablek.
  7. Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech.
  8. Formu předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
  9. Pečte 45–60 minut, dopečení zkuste špejlí.

Tip: Makovec bude ještě lepší až druhý den. Při servírování ozdobte šlehačkou.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.