„Pekařina byla jasná volba.“ Tuto větu od mladých lidí už moc často neuslyšíte

22. květen 2024 10:52

Firmy se potýkají s nedostatkem vyučených pekařů. O vzdělávání v oboru je ale malý zájem. Například letos na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži dostanou výuční list jen dvě absolventky.

Upéci voňavé a křupavé rohlíky, nebo nadýchanou vánočku. I to se učí studenti oboru pekař na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Je jich ale stále méně. Letos dostanou výuční list ve třetím ročníku jen dvě absolventky. Do prvního ročníku se pak letos hlásí čtyři žáci. Ze strany pekáren je přitom o vyučené pekaře velký zájem.

V celé republice každoročně vyjde z učilišť okolo 80 pekařů. Potravinářský průmysl jich ale podle výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého potřebuje až tři tisíce.

O nedostatku pekařů natáčel v dílně Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související