„Pekařina byla jasná volba.“ Tuto větu od mladých lidí už moc často neuslyšíte
Firmy se potýkají s nedostatkem vyučených pekařů. O vzdělávání v oboru je ale malý zájem. Například letos na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži dostanou výuční list jen dvě absolventky.
Upéci voňavé a křupavé rohlíky, nebo nadýchanou vánočku. I to se učí studenti oboru pekař na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Je jich ale stále méně. Letos dostanou výuční list ve třetím ročníku jen dvě absolventky. Do prvního ročníku se pak letos hlásí čtyři žáci. Ze strany pekáren je přitom o vyučené pekaře velký zájem.
V celé republice každoročně vyjde z učilišť okolo 80 pekařů. Potravinářský průmysl jich ale podle výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého potřebuje až tři tisíce.
O nedostatku pekařů natáčel v dílně Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Prosperitu ve členství v NATO a EU nevidím. U záruky bezpečnosti si také nejsem jist, říká poslanec Kobza
-
Rusko a Ukrajina zahájí okamžitě jednání o konci války, prohlásil Trump po telefonátu s Putinem
-
Češi porazili Německo 5:0 a jsou zpět v čele skupiny. Dvěma góly se blýskl Flek, zářili i Pastrňák s Nečasem
-
‚Matka nás zachránila tím, že se nás zřekla.‘ Vzpomínky účastnic pochodu Němců z Brna