Peciválky od Aleny Sobotkové
Recept na peciválky od paní Aleny Sobotkové zazněl v Apetýtu 25. září.
Suroviny
Těsto: 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 1 vejce, 100 g oleje (nebo másla), 125 ml mléka, 200 g den předem uvařených a oloupaných brambor
Obložení: 125 ml vařícího mléka, 400 g řídkých povidel, 200 g mletého máku, 200 g mletého cukru, 200 g rozpuštěného másla
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Z těsta tvarujeme malé bochánky, které potom necháme opět vykynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem a dáme na něho bochánky, které pečeme přibližně 20 minut.
Ještě horké peciválky dáme do velkého cedníku, které přelijeme nad mísou vařícím mlékem a řídkými povidly. Posypeme cukrem smíchaným s mákem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.