Pečené brambory se slaninou, sýrem a zakysanou smetanou

Pokud přemýšlíte, co připravit k obědu či večeři, inspirací vám můžou být apetýtové recepty. V nich vybíráme z receptů vás posluchačů. Dnes tu máme tip na Pečené brambory se slaninou, sýrem a zakysanou smetanou od posluchačky Heleny z Hodonína.

Podle počtu strávníků si připravíme počet brambor, pokud jsou velké, stačí pro každého strávníka 1 brambora, pokud jsou menší, tak jejich počet zvýšíme, na zhruba 1 kg brambor, pak potřebujeme:

  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g plátkového sýra
  • 200 ml zakysané smetany
  • pažitku
  • sůl

Postup:

  1. Brambory očistíme ale necháme ve slupce.
  2. Podélně je rozřízneme a pečeme v troubě asi třičtvrtě hodiny na olejem vymazaném plechu.
  3. Brambory pečeme rozkrojenou plochou nahoru.
  4. Před dopečením položíme na každou bramboru plátek slaniny, a jakmile je slanina rozpečená dokřupava, položíme na ni ještě plátek sýru, který necháme chvíli rozpéct.
  5. Podáváme polité zakysanou smetanou smíchanou se solí a pažitkou.
  6. Místo pažitky můžeme použít jakékoliv jiné bylinky či koření.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.