Pečené brambory se slaninou, sýrem a zakysanou smetanou
Pokud přemýšlíte, co připravit k obědu či večeři, inspirací vám můžou být apetýtové recepty. V nich vybíráme z receptů vás posluchačů. Dnes tu máme tip na Pečené brambory se slaninou, sýrem a zakysanou smetanou od posluchačky Heleny z Hodonína.
Podle počtu strávníků si připravíme počet brambor, pokud jsou velké, stačí pro každého strávníka 1 brambora, pokud jsou menší, tak jejich počet zvýšíme, na zhruba 1 kg brambor, pak potřebujeme:
- 150 g anglické slaniny
- 150 g plátkového sýra
- 200 ml zakysané smetany
- pažitku
- sůl
Postup:
- Brambory očistíme ale necháme ve slupce.
- Podélně je rozřízneme a pečeme v troubě asi třičtvrtě hodiny na olejem vymazaném plechu.
- Brambory pečeme rozkrojenou plochou nahoru.
- Před dopečením položíme na každou bramboru plátek slaniny, a jakmile je slanina rozpečená dokřupava, položíme na ni ještě plátek sýru, který necháme chvíli rozpéct.
- Podáváme polité zakysanou smetanou smíchanou se solí a pažitkou.
- Místo pažitky můžeme použít jakékoliv jiné bylinky či koření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.