Pastýřský koláč
Dnešní recept potěší všechny milovníky masa. Jde totiž o slaný koláč , který byl údajně kdysi pokrmem skotských pastýřů. Maso bývalo původně jehněčí, ale používá se i hovězí. Recept je skvělý na využití zbytků.
Budete potřebovat:
500 g mletého masa
větší množství bramborové kaše (cca 1 litr)
3 větší mrkve
1 cibule
mražený hrášek
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce worcesterové omáčky
250 ml vývaru/vody
1 sklenka dobrého červeného vína
majoránka
sůl, pepř
1 vejce
strouhaný parmezán
Postup:
1. Mrkev a cibuli nakrájíme na menší kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a zeleninu krátce orestujeme.
3. Přidáme maso, majoránku a dochutíme solí a pepřem.
4. Jakmile bude maso hotové, slijeme tuk, je-li ho příliš.
5. Přidáme hrášek, máslo a mouku.
6. Důkladně promícháme, zakápneme worcesterovou omáčkou a přidáme víno.
7. Tekutinu necháme zredukovat a přilijeme vývar/vodu.
8. Znovu necháme zredukovat tak, aby vznikla hustší směs.
9. Rozprostřeme do vymazané zapékací mísy.
10. Přidáme vrstvu bramborové kaše.
11. Vejce rozkvedláme a potřeme povrch kaše.
12. Zasypeme parmezánem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 20-25 minut.
13. Rozdělíme na porce a servírujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka