Pastýřský koláč

Dnešní recept potěší všechny milovníky masa. Jde totiž o slaný koláč , který byl údajně kdysi pokrmem skotských pastýřů. Maso bývalo původně jehněčí, ale používá se i hovězí. Recept je skvělý na využití zbytků.

Budete potřebovat:

500 g mletého masa
větší množství bramborové kaše (cca 1 litr)
3 větší mrkve
1 cibule
mražený hrášek
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce worcesterové omáčky
250 ml vývaru/vody
1 sklenka dobrého červeného vína
majoránka
sůl, pepř
1 vejce
strouhaný parmezán

Postup:

1. Mrkev a cibuli nakrájíme na menší kostičky.

2. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a zeleninu krátce orestujeme.

3. Přidáme maso, majoránku a dochutíme solí a pepřem.

4. Jakmile bude maso hotové, slijeme tuk, je-li ho příliš.

5. Přidáme hrášek, máslo a mouku.

6. Důkladně promícháme, zakápneme worcesterovou omáčkou a přidáme víno.

7. Tekutinu necháme zredukovat a přilijeme vývar/vodu.

8. Znovu necháme zredukovat tak, aby vznikla hustší směs.

9. Rozprostřeme do vymazané zapékací mísy.

10. Přidáme vrstvu bramborové kaše.

11. Vejce rozkvedláme a potřeme povrch kaše.

12. Zasypeme parmezánem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 20-25 minut.

13. Rozdělíme na porce a servírujeme.

autor: Zuzana Plíšková