Pan Dušan Zapletal z Holešova musí kvůli odkladu operace pravidelně do nemocnice na akutní zákrok s narkózou

11. únor 2021

Kvůli pandemii koronaviru stále čekají tisíce lidí na plánované operace. Nemocnice je totiž podle nařízení Ministerstva zdravotnictví nesmí provádět. U některých pacientů se tak stav mění na akutní, u jiných se zhoršuje a téměř všichni čekající mají stálé problémy.

Čekat se musí na všechny neakutní operace. Jde většinou o ortopedické operace kloubů, ale i o drobné zákroky v oblastech chirurgie, gynekologie nebo urologie. Ve zlínské i kroměřížské nemocnici jde až tisíce zákroků.

Čtěte také

Podle zástupců nemocnic jde o alarmující stav, protože skluz v operativně je obrovský. Roční výpadek je podle ředitelky kroměřížské nemocnice Lenky Mergenthalové obrovská nabalující se sněhová koule a zahájení operací bude další náročnou zkouškou pro zdravotníky.

Zahájení operací je ale bohužel v nedohlednu. Podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové resort zatím nařízení o zákazu operativy nemůže zrušit. Podle Peterové by k tomu mohlo dojít až v případě, že bude v nemocnicích v České republice na lůžkách intenzivní péče méně než 400 pacientů.

Příběh pana Zapletala

Na operaci ramene čeká už přes rok také pan Dušan Zapletal z Holešova. Kvůli častému vypadávání ramene musí pan Zapletal často na pohotovost.
„Skoro vždy mi to vypadává ve spánku a je to velmi bolestivé. Musím pak záchrankou do Kroměříže, kde mi to musí znovu nahodit. Musí mi dávat narkózu, takže už jsem přenarkózovaný,“ říká se smutným úsměvem.
Jeho příběh zaznamenala redaktorka Veronika Žeravová.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související