Nemocnice mají obrovský skluz v operacích, na zákrok čekají v kraji tisíce pacientů

11. únor 2021 13:02

Ačkoli některé nemocnice ve Zlínském kraji by už mohly začít s drobnými neakutními operacemi, stále platí jejich celorepublikový zákaz. Na odložené operace čekají ve Zlínském kraji tisíce lidí. 

Čtěte také

Kvůli koronaviru a péči o hospitalizované pacienty nemohou zdravotníci provádět plánované operace. Jde většinou o ortopedické operace kloubů, ale i o drobné zákroky v oblastech chirurgie, gynekologie nebo urologie. Ve zlínské i kroměřížské nemocnici jde až o tisíce zákroků, které museli zrušit. Podle ředitelky kroměřížské nemocnice Lenky Mergenthalové bude zahájení operací další náročnou zkouškou pro zdravotníky:

Ani zlínské nemocnici podle mluvčího Egona Havrlanta nevyhovuje centrální zákaz operativy, který nařídilo Ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice by si podle něj mohla už nyní dovolit začít s drobnými zákroky, které po výkonu nepotřebují intenzivní péči.

O tématu jsme mluvili i s dosluhujícím ředitelem zlínské nemocnice Radomírem Maráčkem. I ten mimo jiné uvedl, že hlavním důvodem, kvůli kterému neprobíhají ani drobné operace, je plošný zákaz. Celý rozhovor přikládáme:

Zahájení operací je bohužel v nedohlednu. Podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové resort zatím nařízení o zákazu operativy nemůže zrušit. Podle Peterové by k tomu mohlo dojít až v případě, že bude v nemocnicích v České republice na lůžkách intenzivní péče méně než 400 pacientů.

 

autoři: Veronika Žeravová , Petr Uhřík , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související