Pan dei morti
Receptů na koláč pan dei morti, který je známý hlavně v oblasti Milána, je samozřejmě celá řada, ale do většiny z nich patří rozdrobené sušenky nebo piškoty, sušené nebo kandované ovoce a koření. Tak jako většina druhů dušičkového pečiva se i tento koláč pekl na uvítanou duším vracejícím se do svých domovů a také jako odměna pro děti.
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 450 g sušenek nebo piškotů
- 100 g rozinek
- 100 g sušených fíků
- 150 g cukru
- 1/2 sklenky sladkého bílého vína
- hrst sekaných mandlí
- 3 bílky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
- Rozinky namočíme přes noc do rumu nebo černého čaje.
- Sušenky nebo piškoty rozdrtíme na menší kousky a fíky narájíme nadrobno.
- Mouku smícháme se skořicí a sodou, přidáme rozinky a mandle.
- Z bílků ušleháme sníh, postupně přišleháme cukr a nakonec všechny ostatní suroviny.
- Zakryjeme a necháme asi 40 minut odpočívat.
- Pak z těsta tvarujeme na plechu vyložené pečicím papírem sušenky nebo ho upečeme vcelku a rozkrájíme po upečení.
- Pečeme je při 180 stupních dle velikosti asi 20 minut.
- Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.