Památné stromy

13. březen 2007

Péče o památné stromy je jedním z velkých projektů Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí. Nejen proto, že v kraji těchto stromů přibývá, ale také proto, že mnoho majitelů při údržbě stromy spíše poškozuje.

Ve Zlínském kraji je celkem evidováno 1598 památných a historicky významných stromů. Nejvíce se jich vyskytuje na Kroměřížsku, které pomyslně vede díky pětistovkám lip na vrcholu Hostýna. Lípy jsou také nejčastějším památným stromem i ve zbytku kraje. Hned druhý je pak jírovec tedy kaštan. Mezi chráněné dřeviny patří například i magnólie či turecká líska. Ekologové z Valašského Meziříčí proto pořádají semináře o údržbě těchto unikátů.

"Pořád nám ještě chybí ta osvěta mezi lidmi. Stále se ještě některé úřady zejména malé obce chovají tak, že kdokoliv si požádá - je strom pokácen. A mezi lidmi není žádné povědomí o skutečné hodnotě zeleně." Říká Milan Orálek, jednatel svazu.

"Zákon říká, že každý strom musí být ošetřován odborně. Takže pokud člověk sám není tím odborníkem, měl by se na odborníky obrátit. A měl by vždycky zvážit hodnotu toho stromu a to jaký zásah do stromu udělá. Protože odstraňovat větve jenom kvůli tomu, že z nich padá listí je skutečně argument velice hloupý." Dodává Milan Orálek.

autor: rv
Spustit audio