Památky lákají. Na Vánoce se otevře hrad Buchlov i zámky v Kroměříži a Vizovicích

Hrad Buchlov a zámky v Kroměříži a ve Vizovicích budou otevřené i o vánočních svátcích.

Na Buchlově se 26. prosince uskuteční 12. ročník akce Na Štěpána na Buchlově otevřená brána, kroměřížský zámek nabídne v závěru roku prohlídky vánočně vyzdobených interiérů a zámek ve Vizovicích láká na výstavy betlémů a vánoček.

Akce na Buchlově se koná od 10:00 do 15:00. "Hrad Buchlov se na Štěpána stává již tradičním místem setkávání se přátel, známých a kamarádů, kteří si na tomto místě popřejí do nového roku a připijí hřejivým punčem, svařákem, medovinou nebo čajem z buchlovské lípy," uvedla Dagmar Šnajdarová, mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu, pod které hrad i zámky spadají.

Rekord v Buchlovicích a příliv návštěvníků ze Slovenska. Státní památky v kraji přilákaly přes 372 tisíc lidí

Zámek v Buchlovicích měl rekordní rok

V roce 2018 si hrad Buchlov a zámky v Kroměříži, Buchlovicích a Vizovicích prohlédlo od ledna do konce října 372 461.

Ani letos nebudou na Buchlově chybět živý betlém a speciální prohlídky purkrabství. V vyzdobených prostorách návštěvníci uvidí, jak kdysi vypadaly Vánoce u posledních majitelů hradu, hrabat Berchtoldů.

Na zámku ve Vizovicích si lidé mohou prohlédnout výstavu Vánočkové Vánoce, která je až do 30. prosince otevřená denně od 13:30 do 16:30. "Je zaměřená na recepty v rodinách, se kterými se mohou návštěvníci seznámit. Získali jsme například recept na vánočku, která se v jedné rodině peče už 80 let. Máme tu i upečené vánočky, výstavu doplňují staré vánoční dekorace," řekla ČTK kastelánka zámku Jana Pluhařová.

Od 24. do 28. prosince bude přístupná i zámecká kaple. Lidé si v ní prohlédnou vyřezávaný betlém s 48 figurami ze závěru 19. století, který pochází z Tyrolska. Obdivovat budou moci i další vyřezávaný betlém z 19. století. Vznikl pravděpodobně v obci Kokory na Přerovsku, před několika lety se dočkal zrestaurování.

Kroměřížský zámek připravil na závěr roku komentované prohlídky vánočně vyzdobených reprezentačních sálů v prvním patře. Prohlídky se konají od 26. do 31. prosince, vždy se vstupem ve 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00. Zaberou zhruba hodinu. Za příznivého počasí budou moci zájemci vystoupat také na zámeckou věž.

zdroj: ČTK

Související