Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného. Kelč se chlubí slavným rodákem i památkami ve městě

Kelč na Vsetínsku je starobylé městečko, jedno z nejstarších u nás. Byla po něm pojmenována Kelčská pahorkatina, a taky nejvyšší hora Hostýnských vrchů Kelčský Javorník.

Kelč je spojována především s dýmkařstvím. Historii řemesla připomíná stálá expozice v tamním penzionu. V dávné minulosti, někdy na začátku prvního tisíciletí našeho letopočtu, byla Kelč snad ještě významnějším místem než v době dýmkařské slávy.

Procházela jí totiž Jantarová stezka, to byla velmi důležitá mezinárodní obchodní cesta. Potvrzuje to takzvaný Kelčský poklad. Na vrchu Strážné ho v roce 1938 objevil 14letý chlapec při vyorávání brambor. Nález obsahoval zlomkové stříbro, mince a šperky. Podle odborníků pocházely cennosti z doby kolem roku 1002.

S událostí je spojován příběh o obchodníkovi, zřejmě fiktivní, snad ale vypovídá o přepadeních, k nimž v té době docházelo asi běžně. Obchodník místem projížděl někdy v letech 1002 – 1020. Měl strach cestovat dál s penězi a šperky, proto je raději zakopal do země, údajně to bylo deset plátěných pytlíků s deseti druhy stříbrných peněz, a věřil, že se pro ně vrátí. Už to nestihl.

Valašské dýmky z Kelče se vyvážely po Evropě. A jedna ze zásilek skončila na dně moře i s Titanicem

V Muzeu dýmkařství v Kelči uvidíte fajfky nejrůznějších tvarů a materiálů

Kelč na Vsetínsku patří mezi nejstarší a zároveň i nejmladší města u nás. Vysvětlení je jednoduché.

Nálezce i se svou maminkou, která byla svědkem nečekaného objevu, odnesl poklad domů a zkontroloval jeho obsah. Uvádí se, že v něm bylo patnáct set kusů celých a dělených mincí a vážil necelého půl kilogramu. Ve své době měl takovou hodnotu, že by stačil na zakoupení dvou vagonu ovsa nebo vagonu černé mouky či padesáti otroků.

Po jeho objevení v polovině minulého století se prodával po částech za stovkové hodnoty. Nejvyšší cena byla 500 korun. Část nálezu skončila v muzeích v Hranicích, v Brně a Olomouci, zbytek byl rozdán zájemcům. Na vrchu Strážné připomíná místo nálezu pomník.

Z místa ve výšce 399 m nad mořem je krásný výhled do okolí, ale krásná podívaná je i na historické domy v centru Kelče. Památkové zóně vévodí zámecký areál, samotná budova zámku z konce 16. století není sice veřejně přístupná k prohlídkám, jsou v ní vzdělávací instituce, ale i zvenčí má svůj půvab a je hodná obdivu. Budova radnice, kostel svaté Kateřiny, Farní kostel svatého Petra a Pavla nebo měšťanské přes jedno století staré obytné domy, sochy, krásné upravené zelené plochy to jsou prvky, které dělají z Kelče skutečně půvabné městečko.

V Kelči se odehrává děj filmu Všichni dobří rodáci režiséra Vojtěcha Jasného. Světově uznávaný režisér, scénárista, vysokoškolský pedagog se v Kelči narodil. Na protest proti okupaci v roce 1968 emigroval a několikrát oceněný film byl na dlouhá léta uložen v trezoru. V zahraničí Vojtěch Jasný natočil většinu svých filmů, byl nominován na Oscara, získal Českého lva za celoživotní přínos české kinematografii a v roce 2011 se natrvalo vrátil do rodné země.

Fotbalista a hokejista Vlastimil Bubník je dalším významným kelčským rodákem. Ve městě se narodili bratři Jaroslav a Petr Křičkovi. V jejich rodném domě je teď stálá expozice o životě a díle všech tří sourozenců. Jaroslav a Petr Křičkovi měli ještě sestru Pavlu, ta byla spisovatelkou. Ještě jedno jméno ze seznamu slavných rodáků připomenu. Svatopluk Skládal, známý herec se také narodil v Kelči.

Stavba probíhala celá z montážních plošin, bez lešení. Architektonický návrh, který vyhrál, byl jediný návrhem ženy - architektky Marty Balážikové
Spustit audio