Památky

18. duben 2006

Zlínský kraj už má plně funkční Územní pracoviště Národního památkového ústavu. O památky ve Zlínském kraji se dlouhé desítky let starali brněnští odborníci památkáři. I když nové pracoviště začalo v útrobách kroměřížského Arcibiskupského zámku fungovat od února, nový ředitel, Jan Slezák, začal s výkonem funkce až v dubnu. Pavlu Sedláčkovi představil Jan Slezák vize, za kterými se ve své funkci vydá.

"Chtěl bych se hlavně pokusit aby se trošku změnil pohled veřejnosti na památkovou péči jako takovou. A myslím, že jediná možnost jak to udělat je sjednotit v podstatě ten přístup všech úřadů a Památkového ústavu k Památkové péči tak aby vystupovali jednotně s jasným názorem."

Znamená to, že chcete objet starosty měst kde jsou památky?

"Samozřejmě, že chci spolupracovat velmi úzce se starosty - zejména těch pověřených obcí, které mají památkovou péči na starosti a také samozřejmě s úředníky, kteří to dělají. Problém není pouze na jejich straně, problém je i na straně Památkového ústavu. Proto bych chtěl naučit naše památkáře aby svoje stanovisko vydávali s vědomím toho, že ten úředník potom z toho musí udělat rozhodnutí. To znamená aby mu pomáhali."

Proč je dobře, že jsou další úředníci, k čemu je dobrý Památkový ústav v Kroměříži?

"V podstatě jsou dva důvody. Tím prvním je, že státní hrady a zámky v našem kraji, který my všichni obyvatelé považujeme za jakýsi svůj poklad - tak ty budou podléhat pracovišti v Kroměříži. Nebudou podléhat Brnu, což určitě je dobře i z hlediska rozpočtu. A druhá věc je, ti ostatní úředníci, to je v podstatě to stejné jako proč chtěl Zlín aby byl krajským městem. Protože chtěl mít ty úředníky u sebe. A ne někde v Brně nebo v Praze. Čili z hlediska občana je to podobné."

autor: pes
Spustit audio