Ověřte si, komu přispějete. Místo u potřebných, peníze mohou skončit v kapsách podvodníků

3. prosinec 2019 10:21

V období kolem Vánoc přibývá v ulicích lidí, kteří vybírají od kolemjdoucích příspěvky na dobročinné účely. Policie varuje před podvodníky, zejména ze zahraničí.

Více než sto aktivních dobročinných sbírek eviduje aktuálně Zlínský kraj. Hlavně v adventní době se ale v ulicích objevují také lidé, kteří nemají povinná osvědčení. Peníze tak můžou skončit i v kapse podvodníků. Jak poznat, že jde o oficiální sbírku, zjišťovala redaktorka Veronika Žeravová.

Veřejná sbírka hlavně musí splňovat některá pravidla. U těch, kdo peníze vybírají, je důležité si zkontrolovat pořádně všechny dokumenty. Ty vydává pro žadatele o sbírky na východní Moravě krajský úřad. Co musí mít u sebe lidé, kteří o příspěvky žádají, popisuje mluvčí městské policie ve Zlíně Pavel Janík.

Dotyčný by měl mít u sebe zapečetěnou pokladničku a taktéž by měl mít s sebou osvědčení o konání veřejné sbírky. Také z nedávné zkušenosti bychom chtěli veřejnost varovat před podvodníky ze zahraničí, kteří se v určitých periodách vždy vyskytují v blízkosti obchodních center a supermarketů.
Pavel Janík, mluvčí MP Zlín

„Dotyčný by měl mít u sebe zapečetěnou pokladničku a taktéž by měl mít s sebou osvědčení o konání veřejné sbírky. Také z nedávné zkušenosti bychom chtěli veřejnost varovat před podvodníky ze zahraničí, kteří se v určitých periodách vždy vyskytují v blízkosti obchodních center a supermarketů,“ uvedl Janík. Před nákupními centry se podle něj podvodníci snaží lidi přimět k finančnímu příspěvku se záminkou, že jde o peníze na mezinárodní centrum pro postižené a chudé děti.

Podobné je to i u pokladniček, které jsou umístěné ve veřejném prostoru. Například pod vánočními stromy ve městech. I ty musí mít informace o sbírce na viditelném místě a musí být zapečetěné.

Čtěte také

Pokud se lidem zdá, že sbírka je falešná, měli by kontaktovat policii. Doporučuje to mluvčí zlínských strážníků Pavel Janík. Ideální je takového člověka nevyplašit, odmítnout přispět a potom zpovzdálí zavolat městskou nebo celorepublikovou policii.

Platí to i v případě, že lidé mají podezření na protizákonný způsob výběru peněz nebo neochoty prokázat se platným osvědčením. Jednou z indicií, že jde o nepoctivou sbírku, je například papírová nezapečetěná pokladnička.

Peníze pro potřebné, hendikepované, ale i pro psy a kočky

Lidé se ve Zlínském kraji mohou aktuálně setkat s řadou oficiálních sbírek. S vánoční sbírkou se můžou setkat třeba lidé v Uherském Hradišti. Je určena pro nízkoprahové zařízení TULip. Podle vedoucího zařízení Josefa Kostky za výtěžek pořídí vybavení a materiál pro pracovní terapii a muzikoterapii. Lidé budou moct až do 30. prosince přispívat do tří pokladniček. Jedna bude pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, další ve Slováckém muzeu a třetí v kině Hvězda.

V Kroměříži můžou lidé podpořit Dětský domov Kroměříž a spolek Korálky, který pomáhá zdravotně postiženým dětem. Pokladnička je umístěna pod vánočním stromem na Velkém náměstí. V Otrokovicích se lidé mohou setkat se sbírkou - Otrokovice pomáhají potřebným. Kromě vánočních sbírek registruje Zlínský kraj například vybírání příspěvků pro opuštěné kočky a psy. Často jde taky o sbírky na různé kompenzační pomůcky pro hendikepované.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související