Otevření budované dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem na Zlínsku se může zpozdit, soud vyhověl žalobě ekologických spolků

12. únor 2024 14:55

Krajský soud v Brně vyhověl žalobám týkajícím se dálnice D49 z Hulína do Fryštáku na Zlínsku, může to zdržet její dokončení.

Letošní plánované otevření sedmnácti kilometrů dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem na Zlínsku se může podle Ředitelství silnic a dálnic zpozdit. Krajský soud v Brně totiž vyhověl žalobě ekologických spolků Dětí Země a Egeria. Ty napadly povolovací řízení u různých objektů souvisejících se stavbou dálnice, jako jsou třeba protihlukové stěny nebo nádrže na čištění povrchových vod.

Soud potvrdil, že nezákonně bylo rozhodnuto například o protihlukové stěně mezi obcemi Alexovice a Zahnašovice. Jde ale také o provizorní napojení některých komunikací, retenční nádrže na zachycování povrchových vod nebo odlučovače ropných látek. Celkem jde tedy o dvaadvacet objektů, u kterých podle soudu při povolovacích řízeních chybovaly jak Krajský úřad ve Zlíně, tak třeba i stavební úřad v Holešově. 

Podle Ředitelství silnic a dálnic rozhodnutí soudu může prodloužit stavební řízení a termín dokončení tohoto úseku dálnice posunout.

Na konci minulého týdne přitom silničáři vyřešili další problém týkající D49. Provizorní okružní křižovatka u Fryštáku na Zlínsku, na kterou se napojí dálnice D49, získala stavební povolení. Pokud by se stavební povolení získat nepodařilo, skončila by dálnice bez napojení na další silniční síť v polích.

K situaci se v podcastu vyjádřil i generální ředitel ŘSD s.p. Radek Mátl: Podcast s generálním ředitelem ŘSD - Zrušené územní rozhodnutí na dálnici D49 Hulín–Fryšták - ŘSD s. p. (rsd.cz)

Informace pro motoristy o významných dopravních stavbách a rekonstrukcích komunikací ve Zlínském kraji najdete ZDE.

Spustit audio

Související