Ořechovo-makový závin

Vyzkoušejte recept od Anastázie Rozkové z Velkých Němčic.

Těsto:
500 g hladké mouky
100 mll oleje
3 polévkové lžíce krystalového cukru
1 kostka droždí
2 žloutky
300 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
citrónová kůra z celého citrónu

1. náplň:
300 g mletého máku
150 g krystalového cukru
citrónová kůra

2. náplň:
300 g mletých vlašských ořechů
150 g krystalového cukru
rum

Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve 300 ml vlažného mléka, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, olej a citrónovou kůru.

3. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme 20 až 30 minut kynout.

4. Připravíme první náplň. Mák smícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme citrónovou kůru.

5. Připravíme druhou náplň. Ořechy smícháme s vlažným mlékem, přidáme cukr a rum.

6. Těsto rozdělíme na čtyři části, vyválíme a natřeme vychlazenými náplněmi.

7. Svineme a necháme ještě asi 10 minut kynout.

8. Potřeme vajíčkem a pečeme cca 15 minut při teplotě 170 stupňů.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.