Olšava jako dárek. Folkloristé z Uherského Brodu budou hrát naživo jako Ježíškova vnoučata

22. prosinec 2018
Na moravskou notu

Koncertní speciál bude s Cimbálovou muzikou Olšava jako dárek Ježíškových vnoučat pro obyvatele Domu pro seniory v Prasklicích.

Když se řekne Olšava, znalci zeměpisu se vybaví řeka protékající Uherským Brodem a vlévající se do Moravy. Ve folklórní terminologii znamená Olšava soubor lidových písní a tanců z už zmíněného města, který funguje bez mála už 70 let.

Součástí souboru je cimbálová muzika a taneční složka. Olšava zpracovává písňový, hudební a taneční materiál především z Uherskobrodska a blízkých oblastí – např. moravsko-slovenských Kopanic a luhačovského Zálesí a po celou dobu své existence se opírá převážně o hudební úpravy a taneční choreografie svých bývalých a současných členů.

27. prosince v 19:04 - Koncertní speciál pořadu Na moravskou notu. Tentokrát s Cimbálovou muzikou Olšava jako dárek Ježíškových vnoučat pro obyvatele Domu pro seniory v Prasklicích. 

Počátky souboru sahají do roku 1951, kdy se v Brodě znovu obnovil Slovácký krúžek a dostal jméno podle řeky Olšava. Za tu dobu se v souboru vystřídalo několik set muzikantů, tanečníků a zpěváků. Řada z nich věnovala souboru nejlepší léta svého života a zůstala Olšavě a folklóru vůbec věrná po celý život. V současné době má soubor desetičlennou cimbálovou muziku a taneční složku tvoří zkušení tanečníci společně s těmi služebně mladšími, kteří se celý repertoár postupně učí.

Původní repertoár Olšavy vycházel ze sběratelské činnosti členů souboru, ať už to byly písně nebo tance.

Na základě těchto zápisů pak vznikala další hudební a taneční čísla, která jsou i dnes součástí programu prezentovaného souborem. Vůdčími osobnostmi muziky byli v průběhu let primáši Jaromír Procházka a Lubomír Málek, cimbalista Horymír Sušil a basista Pavel Šašinka. Dnes je primášem cimbálové muziky Olšava Tomáš Zubr.

Olšava je soubor, který výrazně reprezentuje náš folklor i v zahraničí. Kromě slovenského „zahraničí“ navštívila Olšava za těch víc než 65 let většinu zemí Evropy. K nejexotičtějším zemím, kam Olšava zavítala, patří bezesporu Singapore, Japonsko, Irák, Čína, Katar a Thajsko.

autor: Jiří Kokmotos

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.