Folklor i Beatles. V Moravských dětech zpívají studenti z gymnázia v Uherském Brodě

15. leden 2018

Dlouholetá tradice i moderna. Studenti gymnázia v Uherském Brodě, kteří se jako další zapojili do projektu Moravské děti, zpívají jak s folklorním souborem Jakub, tak pěveckým sborem Campana.

A třeba soubor Jakub má na gymnáziu dlouholetou tradici. Vznikl už v padesátých letech. „A třicet pět let fungujeme ve stejném formátu,“ říká Petr Pomajbík, vedoucí hudební složky souboru.

Současný primáš Jiří Kučera s úsměvem dodává, že se sedm let na gymnáziu působení v souboru úspěšně vyhýbal. Nakonec neodolal. A má to podobně jako další lidé v gymnaziálním souboru. Pochází z rodiny plné folkloristů.

A pochvaluje kolektiv, který se v Jakubu sešel.

Pěvecký soubor Campana tak dlouhou tradici jako Jakub na gymnáziu nemá. Vznikl v roce 2012 z iniciativy studentů. Repertoár sboru je většinou vybírán z jejich návrhů.

Moravské děti Českého rozhlasu Zlín je projekt, kdy redaktoři jezdí do základních a středních škol kraje a natáčejí s dětmi písničky, rozhovory a přání. Od začátku listopadu už zpívaly ve vysílání děti z osmi škol z Nivnice, Vlčnova, Uherského Brodu, Zlína nebo Fryštáku.

Písničky se vysílají postupně celý týden, tedy vždy v 6:50 a odpoledne ve 13.45.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek

Související