Olga Holeyšovská o nesnázích mužů ve vedoucích pozicích

5. březen 2012

S psycholožkou Olgou Holeyšovskou jsme si povídali o mužích, kteří pracují ve vedoucích pozicích a řídí druhé lidi.

Hovořili jsme o tom, proč tito muži chtějí vést. Probírali jsme, jak svůj pocit moci prožívají. Mluvili jsme o výhodách, které jim to přináší. A zmínili jsme i komplikace, které jim mohou způsobovat v jejich soukromém životě.

V České republice muži představují 67 % všech přímých nadřízených. A podle průzkumů se ukazuje, že i společnost od mužů očekává, že budou o vyšší pracovní pozice usilovat. Předpokládá, že jsou jim tazvaně více ušity na míru. Podle tradičního názoru má muž ve své kariéře větší výhodu, může se jí například nepřerušeně věnovat. Zdá se, že se může i více orientovat na výkon a podávat větší pracovní výsledky.

Tradičně manažerský typ kariéry předpokládá přítomnost závislé manželky, která zajistí veškerý servis domácnosti. Zatímco muž – manažer se doma už kromě toho, že domácnost finančně zabezpečí, nemusí o nic starat. Vedle toho existují stereotypy o ženských primárních rolích matky, manželky a hospodyně. Ženám to vstup na řídící pozice a rozvoj jejich kariéry znesnadňuje.

Situace se v posledních letech mění. Žen na řídících pozicích přibývá. Ženská kariéra manažerky už není výjimkou. Na druhé straně se však zároveň snaží zvládat rodinu a domácnost, čímž se někdy dostávají do konfliktu rolí. Je těžké obě dobře zvládnout. Nicméně výzkumy různých stylů řízení v organizacích neprokázaly významné rozdíly mezi způsobem řízení pracovního týmu mužem nebo ženou.

Reprízováno 16. srpna 2012.

Spustit audio