Olga Dostálová o prevenci vzniku rakoviny

3. únor 2012

S radioterapeutkou MUDr. Olgou Dostálovou, CSc. jsme si povídali o tom, jak lze preventivně předcházet vzniku nádorových onemocnění.

Mluvili jsme o příčinách vzniku rakoviny. Hovořili jsme o tom, které faktory jsou nejrizikovější. A probírali jsme, v čem můžeme změnit svůj životní styl, abychom preventivně předcházeli vzniku rakoviny.

Počet lidí, kteří onemocní zhoubným nádorem, stále vzrůstá. Počet umírajících na zhoubné nádory se však, díky pokrokům v léčbě, v posledních letech udržuje na stálé úrovni. Úmrtnost na zhoubné nádory je na druhém místě v příčinách smrti, hned po srdečně cévních onemocněních.

Podíl osob zemřelých na zhoubné nádory činí 23 % mužů a 20 % žen z celkové úmrtnosti.

Zvýšení počtu onemocnělých na tuto diagnózu lze přičítat především stárnutí populace, tedy prodlužování lidského věku, protože riziko rakoviny stoupá s věkem, dále zlepšení diagnostiky a konečně i životnímu stylu současných lidí.

Etiologie vzniku zhoubných nádorů je multifaktoriální. Faktory zevního prostředí jsou z 90 % odpovědné za vznik zhoubných nádorů. Tyto faktory jsou fyzikální, chemické, hormonální, infekční (příčinou mohou být některé viry), důsledky chronických zánětů, poruchy imunity, zbytek tvoří vývojové poruchy a dědičnost.

Některé faktory jsou prokazatelně kancerogenní např. zplodiny obsažené v tabákovém kouři, u jiných se kancerogenita pouze předpokládá, nebo se podezření na ni nepotvrdilo (umělá sladidla).

autoři: Alima Martinová , Olga Dostálová
Spustit audio