Olga Dlouhá o léčbě poruch hlasu

2. březen 2012

S přednostkou Foniatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy doc. MUDr. Olgou Dlouhou, CSc. jsme si povídali o tom, jaké lidé mívají problémy s hlasem.

Mluvili jsme o tom, kteří lidé se nejčastěji potýkají s hlasovými potížemi. Hovořili jsme o tom, čím svému hlasu nejvíce škodíme. Probírali jsme, co našemu hlasu prospívá. A věnovali jsme se i způsobům léčby, s jejichž pomocí lze potíže s hlasem řešit.

Hlas patří k základním přepokladům komunikace mezi lidmi. Nejstarší zmínky o hlase a jeho poruchách najdete už v písemných nálezech starověkých civilizací. Z lékařských poznámek na papyrusu z let kolem 1600 před naším letopočtem vyplývá, že už Egypťané popisovali různá krční onemocnění. V Evropě potom popsal anatomii krku Galén.

V současné době se nejen léčbou poruch hlasu zabývá foniatrie. Foniatr se v rámci vyšetření snaží také prostřednictvím anamnézy pacienta zjistit příčinu jeho potíží. Například pokud má nějakou poruchu hlasu zpěvák nebo herec, tak foniatr zkoumá mimo prostředí i podmínky, ve kterých umělec pracuje. Sleduje také další hlasové kvality pacienta i příznaky onemocnění hrtanu. Podle získaných výsledků vyšetření volí i vhodný způsob léčby.

Reprízováno 23. července 2012.

Spustit audio