Odvolá kraj ředitelku kroměřížské nemocnice? Dozorčí rada nevidí důvod, šest set zaměstnanců sepsalo petici

Dozorčí rada kroměřížské nemocnice nevidí důvod k odvolání ředitelky Lenky Mergenthalové. 

Téměř šest stovek zaměstnanců kroměřížské nemocnice si nepřeje odvolání současné ředitelky Lenky Mergenthalové.

S peticí se v pondělí seznámila dozorčí rada. Ředitelku podpořily zhruba tři čtvrtiny zaměstnanců.

Minulý týden sama Lenka Mergenthalová oznámila, že očekává odvolání.  Hejtmanství, jako zřizovatel nemocnice, tuto informaci nepotvrdilo. Hejtman Jiří Čunek nechce situaci nijak komentovat.

Člen dozorčí rady a opoziční krajský zastupitel za Svobodné Tomáš Pajonk uvedl, že dozorčí rada žádný důvod k odvolání neshledala. Dozorčí rada odvolávat z funkce ředitelku nemůže. To je v kompetenci valné hromady, v tomto případě krajské rady.

Za ředitelku se už v minulém týdnu postavili členové kroměřížské lékařské komory, odbory i kroměřížská radnice. "Nemocnice bez problémů funguje, což se nedalo říci o době před nástupem paní doktorky do funkce. Ekonomické výsledky se po dobu jejího působení zlepšují, personální situace je stabilizovaná," uvedl v dopise hejtmanovi a krajským zastupitelům za kroměřížské sdružení České lékařské komory Miloš Kucián.

Kroměřížská nemocnice předloni hospodařila se ziskem 34 milionů korun, loni v listopadu byla v zisku 11,647 milionu korun. V zisku byly všechny čtyři krajské nemocnice.

autor: pes
Spustit audio

Související