Odpad z nemocnic kraje se má likvidovat v Uherském Hradišti. U sídliště s pěti tisíci obyvateli

12. červen 2020 07:09

Obyvatelé sídliště Štěpnice v Uherském Hradišti nechtějí novou spalovnu nebezpečného odpadu v nemocnici

Třikrát větší spalovnu nebezpečného odpadu, než je ta současná, chce ve svém areálu vybudovat nemocnice v Uherském Hradišti.

Čtěte také

Má se v ní likvidovat i zdravotnický materiál z ostatních nemocnic Zlínského kraje. Dohromady asi 1000 tun ročně.

Obyvatelé nedalekého sídliště Štěpnice, kde žije přes pět tisíc lidí, se ale obávají zhoršení kvality života. 

Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta ale bude spalovna díky moderním technologiím ekologičtější i bezpečnější než ta současná.

Práce by mohly začít příští rok, hotovy by měly být do roku 2023. Projekt bude stát asi 90 milionů korun, z toho 85 procent by mohla pokrýt evropská dotace. Stávající spalovna je v provozu 24 let.

"Stáli jsme tak před rozhodnutím, zda provoz naší vlastní spalovny ukončit, nebo ji naopak modernizovat a kapacitně rozšířit," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek. V první variantě by nemocnice přišla o soběstačnost a musela by využívat dražší externí služby.

"Druhá možnost, k níž jsme se přiklonili, nám naopak nabízí šanci mít spalovnu s dostatečnou kapacitou pro likvidaci našeho vlastního zdravotnického odpadu, využít veškeré vyprodukované teplo pro provoz nemocnice a v neposlední řadě přemístit ji do technické časti nemocnice," uvedl ředitel.

Nemocnice chce volnou kapacitu své nové spalovny nabízet nemocnicím ve Zlíně a Kroměříži. "Je to pro nás výhodné ze dvou důvodů. Získáme finanční prostředky na další rozvoj nemocnice a do budoucna máme dostatečnou rezervu, když naše vlastní produkce odpadu podle předpokladu poroste," uvedl náměstek Jaroslav Zemánek.

Opoziční zastupitel Jan Zapletal z uskupení Nestraníci pro Hradiště kritizuje to, že spalovna má být u velkého sídliště. Podle něj by bylo vhodnější ji postavit ve Zlíně – Malenovicích, kde má vyrůst nová nemocnice.

Vedení města problém ve stavbě spalovny nevidí. Starosta Stanislav Blaha (ODS) potvrdil, že projekt ředitel nemocnice představí už v pondělí na jednání zastupitelů.

Svoje připomínky ke spalovně mohou lidé poslat do 28.6.2020.

Spustit audio

Související