Očkování ve Zlínském kraji v půli května se potýká s nedostatkem zájemců

14. květen 2021 15:40
Zprávy ze Zlínska

Ve Zlínském kraji se zatím k očkování přihlásily zhruba 3 tisíce lidí ve věkové kategorii 45 až 49 let. Kapacita očkovacích center je přitom vyšší a na příští týden mají centra několik stovek volných rezervací.

Zájem o očkování u lidí nad 45 let je zatím ve Zlínském kraji nízký, zatím se registrovaly jen 3 tisíce lidí. Přitom pokud chtějí lidé být do prázdnin očkováni i druhou dávkou, je nejvyšší čas. Podle informací krajského koordinátora očkování Jiřího Lučana ten, kdo se bude registrovat v tomto týdnu, bude naočkován hned v tom následujícím.

Dva tisíce dávek vakcíny proti covidu-19 měla k pátku 14. května volných například nemocnice v Uherském Hradišti. Denně tam zdravotníci nakočkují v průměru zhruba pět set lidí. Tamní koordinátor očkování Marcel Pandadis vyzývá proto k registraci všechny, kteří už se mohou registrovat, aby to udělali.

I proto hejtmanství představilo kampaň, která má motivovat k očkování proti koronaviru mladší ročníky. Jde o sérií plakátů a fotografií, které ukazují, o co kvůli koronaviru lidé přichází. K vidění budou na sociálních sítích, v ordinacích lékařů nebo na veřejných místech.

Praktičtí lékaři ve Zlínském kraji očkují nejlépe v republice, i přesto jim vadí nedostatek a nepravidelnost dodávek vakcíny. To by se nyní mělo změnit, protože se změní i způsob distribuce vakcín Moderna, které jsou ve Zlínském kraji určeny právě výhradně pro praktické lékaře.

Proočkovanost v kraji

Kraj vyočkoval do 14. května víc jak 215 tisíc dávek vakcíny. 

Nejvíce naočkovaných lidí ve Zlínském kraji je z obcí s rozšířenou působností Zlín a Kroměříž, kde jsou velká očkovací centra. Naopak nejméně lidí se nechalo naočkovat v okolí Valašských Klobouk, Vizovic a Bystřice pod Hostýnem.

 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související