Očkování proti koronaviru ve Zlínském kraji začíná

4. leden 2021 10:31

Očkování proti koronaviru se ve Zlínském kraji začíná 4. ledna. V první dodávce, která do Zlína dorazila 30. prosince, bylo celkem 975 dávek vakcíny v 195 lahvičkách. 

Zásilku lékaři převzali v hlavní lékárně Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a do startu očkování byla uložena v mrazicím zařízení na hematologicko-transfuzním oddělení. 

V krajských nemocnicích se začíná očkovat v pondělí 4. ledna, stejně tak v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel. Mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant již dříve řekl, že do nemocnic v Uherském Hradišti a Vsetíně by mělo směřovat po 200 dávkách. Po 150 dávkách by mělo zamířit do nemocnic v Kroměříži a Valašském Meziříčí, zbytek, tedy necelých 300 dávek, by mělo zůstat ve zlínské nemocnici.

Ve zlínské nemocnici projevilo zájem o očkování asi 200 lékařů a 500 zdravotních sester, v Uherskohradišťské nemocnici asi 400 zdravotníků. V první vlně budou očkováni zdravotníci, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty s covidem. "Nejprve budou očkovaní zdravotníci v nemocnicích a na záchranné službě, další skupiny budou následovat. Zájem o očkování mezi zdravotníky je velký. K očkování veřejnosti dojde až v následujících měsících," uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za ČSSD).

Vakcína

Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Evropská komise udělila podmínečnou registraci vakcíně Comirnaty, vyvinuté firmami BioNTech a Pfizer.  Očkování bude dobrovolné a plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Očkování veřejnosti

„K očkování široké veřejnosti dojde nejdříve v březnu, možná později. Distribuce vakcín bude postupná a o možnosti očkování veřejnosti budeme občany Zlínského kraje včas informovat. Do 15. ledna bude připraven centrální registrační systém, do kterého se budou lidé moci přihlašovat. Teď jsme ve fázi příprav. Logisticky bude složité naočkovat desetitisíce lidí. Koordinátorem vakcinace byl určen zaměstnanec Krajského úřadu Zlínského kraje, který dohlédne na průběh očkování po organizační stránce. Chceme očkovat co nejvíc, protože vakcinace je nejúčinnější způsob, jak zastavit šíření pandemie. Pro zdárný průběh očkování uděláme maximum,“ řekl hejtman Radim Holiš. 

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.