Obyvatele Zlínského kraje budou o koronaviru informovat letáčky

28. únor 2020 16:03

Na preventivním opatření se v pátek dohodli zástupci kraje, samospráv, hasičů, policie, záchranářů, nemocnic či lázeňských zařízení.

Obyvatelé Zlínského kraje budou o koronaviru informováni prostřednictvím letáčků. Jde o jeden ze závěrů pátečního jednání v krajské hygienické stanici, které se týkalo přípravy na výskyt koronaviru. Jednání se zúčastnili i zástupci kraje, samospráv, hasičů, policie, záchranářů, nemocnic či lázeňských zařízení. Informovala ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková.

Jde hlavně o to, aby tito lidé zůstali doma a řešili to telefonicky, aby hned nenavštěvovali nemocnice nebo ambulance.
Eva Sedláčková, ředitelka krajské hygienické stanice

„Dohodli jsme se, že budeme informovat veřejnost, připravili jsme jednoduché letáky,“ uvedla Sedláčková. Lidé se v nich dozvědí, jak postupovat po návratu z oblastí, kde se koronavirus vyskytuje, co dělat, pokud se u nich objeví zdravotní potíže.

„Jde hlavně o to, aby tito lidé zůstali doma a řešili to telefonicky, aby hned nenavštěvovali nemocnice nebo ambulance,“ uvedla ředitelka. Letáky se budou distribuovat do obcí v kraji. Na poradě se mluvilo také o případné izolaci pacientů či svozu vzorků.

Čtěte také

K dnešnímu dni bylo v kraji vyšetřeno na koronavirus 20 lidí. „Na osm výsledků čekáme, 12 výsledků bylo negativních,“ uvedla v pátek ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. Osm lidí je v karanténě. Tři lidé jsou kvůli podezření na koronavirus stále na infekčním oddělení Uherskohradišťské nemocnice, které je jediné v kraji. „Jde o dva muže a jednu ženu. Stále čekáme na výsledky,“ řekl v pátek mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

O situaci bude jednat příští týden také Zlínský kraj, kvůli koronaviru jednala i bezpečnostní rada města Zlína.

„Krizový štáb bude situaci kolem šíření koronaviru nadále průběžně monitorovat a vyhodnocovat. V případě potřeby pak bude krizový štáb podávat občanům průběžně nejdůležitější informace o nutnosti připravenosti na případná opatření, která jsou však vzhledem k aktuální situaci v ČR pouze preventivního charakteru,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související