Obrazem: Podívejte se, jak se udí pravá valašská klobása

Každoroční sousedské uzení masa pořádali obyvatelé Lužné na Vsetínsku.

V tradiční dřevěné udírně bez komínu si na Vánoce připravili valašské klobásky, bůčky a slaninu.

„Myslím si, že dřevěná udírna je lepší. Začali jsme tak před deseti rokama, udí nás tak šest, sedm,“ říká jeden z obyvatel vesnice Jiří Ibříšek. 

A jak vypadá pravá valašská klobása? "Hlavně musí být dobře nakořeněná. A musí se dobře vyudit," vysvětluje další z "udičů" Vojtěch Zemánek.

Uzení na Valašsku v Lužné
Uzení na Valašsku v Lužné
Uzení na Valašsku v Lužné
Uzení na Valašsku v Lužné
Uzení na Valašsku v Lužné
Uzení na Valašsku v Lužné
autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související