Oblečte si světlé oblečení a nemáchejte rukama. Eliminujete riziko bodnutí hmyzem. Ten je v horku agresivnější

26. červen 2019

Alergii na bodnutí či kousnutí hmyzem, které může mít i vážné následky, může člověk získat i v průběhu života. Nebezpečná jsou bodnutí v oblasti krku a hlavy. Hasiči ve Zlínském kraji už letos vyjížděli likvidovat více než padesát rojů bodavého hmyzu.

Horké počasí milují vosy, včely i šršně. Jsou agresivnější a včely se rojí. K jejich likvidaci jsou povoláváni hasiči, protože pobodání může být i životu nebezpečné. „Jen v letošním roce jsme ve Zlínském kraji vyjížděli díky teplému počasí asi k padesátce takových odchytů hmyzu,“ vyčíslila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Vloni takových případů řešili hasiči v kraji 369. „Před několika dny jsme dokonce likvidovali podzemní hnízdo vos v areálu jedné z mateřských škol ve Zlíně,“ uvedla. Bodavý hmyz představuje nebezpečí především pro děti, seniory a nejvíce alergiky.

Pro vznik alergie na bodnutí hmyzem je podle alergoložky Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně Aleny Zimulové genetický předpoklad. „Pokud máme rodiče alergiky, je větší pravděpodobnost, že budeme mít alergii také. Ale alergie se více méně může projevit v každém věku. Máme třeba i seniory, kteří poprvé přijdou a mají poprvé alergickou reakci,“ uvedla Zimulová. U alergiků může v ojedinělých případech dojít až k takzvanému anafylaktickému šoku. „Pokud dojde k této reakci, může být člověk až ohrožen na životě,“ dodala. Dochází k tomu podle ní ale jen u dvou nebo tří procent lidí.

Včela, vosa a sršeň - bodnutí

Podle Zimulové je nejdůležitější prevence. „Většinou na jaře a v létě se vyskytují včely. Ty se vyskytují hlavně na loukách, takže není ideální chodit naboso. Přitahuje je pestré oblečení, nebo sladké vůně. Takže tomuto se vyhýbat,“ poradila alergoložka. V případě výskytu vos, doporučuje se vyhýbat hlavně sadům a místům, kde roste ovoce, které tento druh hmyzu vyhledává. V případě bodnutí doporučuje zasažené místo především co nejvíce chladit.

Hasiči zasahují u likvidace hmyzu jen v případech, kdy je v bezprostředním ohrožení zdraví nebo život člověka. „Jedná se zejména o případy, kdy se tento bodavý hmyz objevuje v obydlích nebo bezprostřední blízkosti lidí, kteří se pohybují na veřejně přístupných místech, budovách, u škol, mateřských školek nebo na dětských hřištích, nebo v případě, že se v místě nacházejí silní alergici,“ vyjmenovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Zároveň uvedla, že pokud člověk nalezne hnízdo vos nebo sršní například na půdě, musí si zajistit jeho likvidaci sám.

Setkala jsem se s případem, kdy řidiči nákladního vozidla do kabiny vletěla vosa. Okamžitě začal máchat rukama a strhl volant. Bohužel, ale strhl vozidlo až na chodník, po kterém šel chodec. On jej bohužel přejel a na místě zemřel.
Lucie Javoříková, mluvčí HZS Zlínského kraje

Hmyz představuje nebezpečí také pro řidiče. „Setkala jsem se s případem, kdy řidiči nákladního vozidla do kabiny vletěla vosa. Ten, bohužel, tedy měl alergickou reakci. Takže okamžitě začal máchat rukama a strhl volant. Bohužel, ale strhl vozidlo až na chodník, po kterém šel chodec. On jej bohužel přejel a na místě zemřel,“ vzpomněla jeden z tragických případů Lucie Javoříková. Podle ní lze bodnutí alespoň předcházet. „Bodavému hmyzu se nelíbí tmavé oblečení, které jej více přitahuje. A samozřejmě napadají prudce se pohybující lidi. To jsou ty situace, jak máchají kolem sebe a snaží se odehnat ty včely nebo vosy, to určitě nedoporučujeme,“ poradila Javoříková. Podle ní je lepší zůstat v klidu, poodstoupit, ale určitě kolem sebe nemáchat.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související