O výuku čínštiny ve Zlíně je zájem, univerzita kurzy nabídne i firmám

9. říjen 2012

Mimořádný zájem vzbudily první kurzy čínštiny na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Škola výuku nabídla studentům a zaměstnancům a přihlásilo více než sto účastníků.

Absolventi prvních kurzů zlínské univerzity by měli zvládnout více než základy jazyka. „Myslím, že pro Čechy je čínština stejně náročná jako pro nás čeština,“ řekla lektorka čínštiny Yiying Guo, kterou nebývalý zájem o výuku potěšil.

Mezi důvody ke studiu čínštiny je nejčastěji zvědavost. „Přilákala mě exotika jazyka i země a také ekonomická prosperita Číny,“ svěřila se jedna z účastnic kurzu Zuzana Tomková.

„Čínská strana vnímá zájem ze strany univerzit a je pravdou, že velice vnímaví jsou na to, do jaké míry komunikace běží v angličtině, a do jaké míry se partner zajímá o čínský jazyk a kulturu,“ podotkl prorektor univerzity pro mezinárodní vztahy univerzity Aleš Gregar.

Už i mezi zlínskými firmami se objevily požadavky na vzdělávání zaměstnanců v čínštině. Pokud se kurzy ujmou, chce univerzita nabídnou lekce čínského jazyka také právě firmám a podnikatelům.

autor: rv
Spustit audio