O brněnskou vilu Tugendhat projevili zájem dědicové původních majitelů

15. prosinec 2006

Mohla by být chloubou města Brna. Zatím se ale o ní mluví spíš v souvislosti s problémy, spory a soudními jednáními. Řeč je o vile Tugendhat, která už mnoho let marně čeká na nutnou rekonstrukci a nejspíš ještě dlouho čekat bude.

Minulý týden totiž ještě ke všem výše zmíněným potížím přibyla další - město navštívil právní zástupce rodiny Tugendhatových a oznámil, že dědicové zvažují možnost pokusit se dům znovu získat do rodinného majetku. Tato zpráva vzrušila nejen odborníky, ale o situaci vily se začali zajímat i ti, kteří předchozí události příliš nevnímali.

Vila Tugendhat postavená během čtrnácti měsíců v letech 1929 - 30 byla na seznam památek UNESCO zapsána v roce 2001. Ve stejném roce byl proveden stavebně historický průzkum, který potvrdil, že nutně potřebuje celkovou rekonstrukci. Současně shromáždil fakta nezbytná pro rozhodování o dalším postupu při obnově památky. Tugendhatovi v té době vilu zpět nechtěli a jedna z dcer původních majitelů s manželem naopak aktivně spolupracovala se správci objektu, tedy Muzeem města Brna.

Majitel, město Brno, pak jednoznačně dávalo najevo, že se o objekt hodlá postarat. Brněnská radnice dokonce vybrala projektanta. Průběh tendru byl ale napaden. Zatímco Úřad pro ochranu hospodářské soutěže výběrové řízení opakovaně schválil, brněnský krajský soud nedávno rozhodl, že pochybil. Úřad podal kasační stížnost na toto rozhodnutí, téměř současně se ale o výběrové řízení začala zajímat i policie. "Byla jsem kontaktována právním zástupcem rodiny Tugendhatových ve věci možnosti navrácení vily. Já k tomu mohu konstatovat, že vila přešla na statutární město na základě zákona a je v majetku obce Brno. Mně nejsou známy žádné okolnosti, které by mě opravňovaly k tomu, abych mohla s někým jednat o navrácení," uvádí náměstkyně primátora města Brna Barbora Javorová.

Přes veškerou jistotu města ale mezi odborníky zavládla panika. Ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprián se obává dalších průtahů, a to bez ohledu na to, k čemu nakonec dospějí právníci. "Samozřejmě, že by to mohlo znamenat dost vážné komplikace už tak komplikovaného průběhu přípravy památkové obnovy objektu. Památková obnova vily Tugendhat se připravuje už poměrně delší dobu. Ten stav toho objektu ji pochopitelně vyžaduje. Nejsem přesvědčen o tom, že by tam hrozila nějaká dramatická destrukce nebo zničení způsobená nějakými stavy třeba, řekněme, statických poruchách a tak dále. Nicméně může dojít k tomu, že některé autentické prvky, které pochopitelně podléhají stárnutí, mohou být poškozeny nevratným způsobem, takže by se musely vyrábět jejich kopie namísto repasí originálů," říká ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprián.

A právě fakt, jak se příprava rekonstrukce stále protahuje, může být tím, co potomky stavitelů přivedlo k rozhodnutí vzít věci do vlastních rukou. Dosud totiž podle ředitele Cipriána byli správci památky spíše nápomocni. O to smutnější je představa, že by se mezi dědici Tugendhatových a městem mohl rozhořet spor. Jak ale tvrdí radní Barbora Javorová, zatím šlo pouze o ústní oznámení úmyslu, nic nebylo podáno oficiálně a také město neobdrželo žádné dokumenty. Proto dál hodlá pokračovat v přípravě rekonstrukce samozřejmě v mezích, které mu soudní spory dovolí. Podle dostupných informací zatím nebylo jednáno o žádném dalším setkání představitelů města a dědiců či jejich právního zástupce.

Spustit audio