Nové rodiny pro děti z ústavu chce získat díky začínající kampani Sdružení pěstounských rodin

15. listopad 2007

Sdružení pěstounských rodin opět rozjíždí kampaň "Hledáme vás, mámo, táto...".Cílem je získat nové rodiny pro děti z ústavů. Letos je akce o to významnější, že poslední měsíce přinesly pokles zájmu o přijetí opuštěných dětí.

Podmínky pro pěstouny totiž byly v rámci nových zákonných opatření zpřísněny, kladou se na ně větší požadavky a proto se mnoho žadatelů lekne už v první chvíli pěstounské péče. "Tou nejnáročnější kapitolou zpřísnění je asi vztah k biologické rodině dětí, které mají právo na setkání se svými rodiči a biologičtí rodiče často hatí práci pěstounů," vysvětluje předseda Sdružení pěstounských rodin Miroslav Opatřil.

"Existují rodiny, které po zvážení děti vrací, protože zjistí, že by to nebylo vhodné ani pro funkčnost rodiny, ani pro děti. Je to ale záležitost tří až čtyř procent těch pěstounů," říká manažer organizace Pavel Šmýd.

"Realita, týkající se styku biologických rodičů s jejich dětmi, kterou už jsou v pěstounské péči, je skutečně taková, že ten poměr je zhruba jeden ku deseti. Je to proto, že pokud dojde k odebrání dětí, tak se většinou jedná o rozpadlé rodiny i z důvodu alkoholismu, prostituce a podobně, takže potom tam je ten zájem velmi malý. Samozřejmě jsou další momenty, kdy se třeba jedná o maminku, která je postižená a tam je zase naopak potřeba ten kontakt vytvořit, takže to není jednoznačně tak, že by se mělo za každou cenu tomu kontaktu bránit. Není ale možné, aby se pěstouni v širokém záběru stávali pěstouny nejenom dětí, ale i těch padlých biologických rodičů," dodává předseda Sdružení pěstounských rodin Miroslav Opatřil.

Spustit audio