Nově otevřené diagnostické centrum zlínské univerzity poradí, jak na problémy s chůzí

27. říjen 2023 15:20

Hosty Českého rozhlasu Zlín byli Tomáš Sáha, ředitel Centra výzkumu obouvání a Radim Šojdr, fyzioterapeut působící v Laboratoři diagnostiky pohybového aparátu ve Zlíně. 

Čtěte také

Komplexní posouzení, diagnostika těla a chodidel jako celku i možnosti následné terapie. Tím se zabývají odborníci Laboratoři diagnostiky pohybového aparátu ve Zlíně. Své služby nabízí v Centru výzkumu obouvání při Univerzitním institutu Univerzity Tomáše Bati, které se veřejnosti otevřelo v říjnu 2023.

Ředitelem tohoto centra je Tomáš Sáha, který přišel do vysílání ČRo Zlín společně s fyzioterapeutem Radimem Šojdrem představit nově vzniklou Laboratoř diagnostiky pohybového aparátu.

Jak uvedl Tomáš Sáha, Centrum výzkumu obouvání vzniklo před čtyřmi lety a bylo zaměřeno především na výzkumy v oblasti obuvnictví. Svou činností chtěli jeho pracovníci pomáhat i veřejnosti, a tak vznikla Laboratoř diagnostiky pohybového aparátu.

Ta je určena pro lidi s jakýmkoliv problémem pohybového aparátu, nebo ji lze využít i preventivně. Je návštěva této laboratoře omezena věkem? Na to hosté odpovídají: „Určitě není. Je to vhodné pro děti optimálně třetího roku dítěte až pro lidi do pozdního věku. Prostě bez omezení.“

Jakým způsobem a jak dlouho trvá diagnostika v této laboratoři? V čem mohou její výsledky pomoci? Jaké problémy v souvislosti s chůzí mají lidé nejčastěji? I to se dozvíte v rozhovoru s Tomášem Sáhou a Radimem Šojdrem ze zlínské univerzity.

Tomáš Sáha a Radim Šojdr, Laboratoř diagnostiky pohybového aparátu ve Zlíně
Spustit audio

Související