Kapr na redukci vrásek: zlínští vědci umí zpracovat odpad ze sladkovodních ryb na kolagen

30. listopad 2022 12:27

Vědci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati mají patentovanou metodu na využití zbytků vzniklých při zpracování sladkovodních ryb, především kapra.

Odpad ze zpracování sladkovodních ryb je podle zlínských vědců vítanou surovinou pro výrobu kolagenu. Vzniklý kolagen a želatiny získávají ekologickou metodou rozkladu enzymy za nízkých teplot.

Hlavy, šupiny, kosti a kůže tvoří například u kapra až polovinu odpadu a představují velké množství nevyužitých surovin bohatých zejména na bílkoviny, tuky, minerální látky a vitamíny. A kaprů se v Česku se ročně uloví až dvacet tisíc tun.

Běžně se kolagen vyrábí z hovězích a vepřových zbytků pomocí kyselin nebo louhů. Zpracování z ryb je ale ekonomicky nenáročné a více šetrné k životnímu prostředí. Želatina má široké uplatnění, zejména v potravinářství, farmacii nebo kosmetice a poptávka po ní stále roste.

Přímo v univerzitní laboratoři natáčel redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související