Nové Heřminovy neuspěly s ústavní stížností. Bojovat proti přehradě ale budou dál

22. listopad 2018 06:20

Obec Nové Heřminovy na Bruntálsku bude dál bojovat proti stavbě přehrady. Obci se nelíbí, že by nádrž zalila část jejího území. Ústavní soud sice zamítl stížnost radnice na vymezení nádrže v územních zásadách rozvoje Moravskoslezského kraje, ale obec hodlá stavbu blokovat i v příštích letech, jak to jen půjde.

„Je to život v neustálé nejistotě. Lidé už jsou tím unaveni a otráveni a už se o tom ani nechtějí bavit,“ popisovali už dříve náladu v obci místní lidé.

Obec proti přehradě intenzivně bojuje od roku 2008, kdy proběhlo veřejné referendum a většina tady přehradu odmítla. Vedení obce pak v roce 2015 podalo stížnost k Ústavnímu soudu kvůli vymezení nádrže v územním plánu kraje. Soud teď ale stížnost zamítl.

„Tam, kde se jedná o rozhodnutí, které se týká většího množství lidí, které má širší dopad, širší rozsah, tak je zcela v pořádku, že to právo na samosprávu uplatnil Moravskoslezský kraj. Měli si stěžovat při přípravě té územní plánovací dokumentace. Tam bylo na místě, aby vznesli svoje námitky, a tam se s nimi měl Moravskoslezský kraj vypořádat. Pokud tyto námitky nebyly vzneseny, tak se s nimi samozřejmě vypořádat nemohl a ani nemusel,“ vysvětluje soudce David Uhlíř.

Chybějící přehrada v Nových Heřminovech blokuje rozvoj obcí podél řeky Opavy

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy

Chybějící přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku blokuje desítky hektarů pozemků v dalších obcích. Jsou totiž v záplavové zóně, a dokud přehrada nebude stát, nesmí s nimi vůbec nic dělat. Obce podél řeky Opavy se proto spojily a vyzvaly k urychlení všech úředních procedur.

Podle starosty obce Ludvíka Drobného (nez.) za tuto prodlevu ale může minulé vedení. Rozhodnutí soudu pak podle něj v boji proti přehradě nic nemění a obec bude stavbu blokovat dál. Současný územní plán, ve kterém přehrada zakreslena není, bude podle starosty platit do roku 2022.

„Každopádně se bavíme o úrovni roku, tak nevím, jestli si stát představovat, že bude čekat zase další čtyři roky, jak my se rozmyslíme. Myslím, že by bylo jednodušší, kdyby si s námi sedli ke stolu a začali jednat. Budeme dál vystupovat proti přehradě, jak nám přikazuje výsledek místního referenda,“ říká starosta.

Povodí Odry má vykoupeno 99 procent potřebných pozemků a pokračuje ve stavbě doprovodných opatření, jako jsou suché nádrže nebo hráze na horním toku řeky Opavy. Ty ale podle povodí mohou fungovat jen s přehradou.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související