Chybějící přehrada v Nových Heřminovech blokuje rozvoj obcí podél řeky Opavy

3. červenec 2018

Chybějící přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku blokuje desítky hektarů pozemků v dalších obcích. Jsou totiž v záplavové zóně, a dokud přehrada nebude stát, nesmí s nimi vůbec nic dělat. Obce podél řeky Opavy se proto spojily a vyzvaly k urychlení všech úředních procedur.

Pět set obyvatel ohrožených povodněmi v 165 domech. Je to velká část jedné z místních lokalit. „Záplavovou zónu obsahuje téměř 90 procent území v Loučkách a v aktivní záplavové zóně se nesmí stavět vůbec nic,“ říká starostka Zátoru Salome Sýkorová (nez.).

Je to jeden z příkladů, kdy neexistující přehrada blokuje velkou část katastru. „Takže v momentě výstavby přehradní nádrže nám vznikne dalších 40 až 60 procent území, které můžeme jiným způsobem využít,“ dodává starostka.

Podle původních teorií měla novoheřminovská nádrž proti až stoleté vodě dávno stát, termíny se ale stále posunují. Teď se mluví o zahájení možná po roce 2023, ale jisté není nic.

VIDEO: Brněnští odborníci ukázali, jak by heřminovská přehrada zvládla desetitisíciletou vodu

Model přehrady Nové Heřminovy

Stavaři z Vysokého učení technického v Brně představili funkční model plánované přehrady Nové Heřminovy na řece Opavě. Nádrž by měla vydržet i průchod desetitisícileté vody. Bude mít navíc plno vylepšení, které jiná přehrada v Česku nemá.

Proti stavbě stojí už roky obec Nové Heřminovy. Nechce prodat potřebné pozemky a odvolává se na referendum z roku 2008. Tehdy obyvatelé přehradu a zatopení části vesnice odmítli.

„Vedení obce je vázáno výsledkem referenda a já dodnes nemůžu pochopit, jak to že ho nikdo nebere v potaz. Je to místní referendum, to je pravda, ale vzít v potaz by to měli,“ říká starosta obce Ludvík Drobný (nez.).

Města a vesnice podél řeky Opavy už sepsaly výzvu k urychlení zahájení stavby přehrady. Je to nepříjemný problém i daleko od Heřminov. „Město má mnoho pozemků právě v té záplavové oblasti, nemůže rozvíjet své aktivity stejně tak jako soukromníci,“ dodává primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD).

Mezitím, než se problém s přehradou vyřeší, budují vodohospodáři menší nekonfliktní vodní díla, hlavně suché nádrže na řece Opavě.

autor: mrk
Spustit audio

Související