Nová sezóna v Národním divadle Brno

7. září 2007

Národní divadlo Brno včera slavnostně zahájilo novou sezónu. Úvodem k ní bylo setkání všech současných, ale také významných bývalých zaměstnanců a představení nedávno nově jmenovaného ředitele Daniela Dvořáka.

"Národní divadlo by mělo především odpovídat na soudobé divadelnické trendy tak jak přicházejí od mladých tvůrců a tvůrců střední generace, kteří přinášejí soudobému divadlu největší impulsy. To znamená, že takovým základním programovým bodem by mělo být divadlo omladit a pomocí mladých umělců se vyrovnat především s tím klasickým odkazem, který bude i nadále tvořit páteř repertoáru." Říká Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla Brno.

"To divadlo, stejně jako mnohá jiná tří-souborová divadla, trpí určitou roztříštěností. Proto jsme také udělali první společné zahájení sezóny pro všechny soubory. V minulosti se tak dělo jednotlivě a já bych byl rád, kdyby se nám podařilo vtisknout divadlu větší pečeť spolupráce a provázanosti mezi jednotlivými soubory tak, aby vzhledem k divákům působilo kompaktnějším dojmem." Dodává Daniel Dvořák.

"Především spatřuji spolupráci v koprodukcích, protože otvírají dveře do světa. Domnívám se, že to je naše cesta. Zahraniční divadla jsou ochotná s námi spolupracovat v rámci Evropské unie i mimo ní."

Spustit audio