Pomazánka z pečené dýně
Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší. Maže se na topinky nebo čerstvé pečivo, dá se jíst i s čerstvou zeleninou.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- 100 g čerstvého tvarohového sýru
- 1 ks dýně Hokaido
- tymián
- rozmarýn
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
- Dýni dobře omyjeme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na kostky, které rozprostřeme na plech.
- Dýni lehce osolíme, opepříme, přidáme natrhaný tymián s rozmarýnem a pokapeme olivovým olejem.
- Dýni pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud není měkká.
- Upečenou dýni necháme vychladnout.
- Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi.
- Poté dýni přesypeme do velké mísy, přidáme čerstvý tvarohový sýr, citronovou šťávu a rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v pomazánce zůstaly znatelné kousky.
- Ale můžeme rozmixovat i zcela dohladka. Pomazánku z pečené dýně ochutnáme, podle potřeby dosolíme, dopepříme a podáváme na čerstvém pečivu či toastech. Před servírováním zdobíme dýňovými semínky.
Související
-
Domácí tvarohová pomazánka
Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!
-
Pivní pomazánka se sýrem
Dnešní recept vás naladí už skutečně silvestrovsky – připravíme si pivní pomazánku se sýrem.
-
Pomazánka z kysaného zelí
V posledním zářijovém Apetýtu pro vás máme také poslední pomazánkový tip. Hlavní ingrediencí je tentokrát kysané zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.