Tradiční regionální speciality Zlínského kraje
Na Zlínsku se na začátku století jedlo hlavně sušené ovoce
5. srpen 2022
Sušené ovoce v polévkách, omáčkách nebo na koláčích. To bylo běžné jídlo obyvatel Zlína na začátku dvacátého století. Ovoce ale tenkrát lidé zpracovávali mnoha způsoby.
Lisovat, usušit nebo prodat. Tak před více než sto lety zacházeli obyvatelé Zlína s ovocem. Právě to totiž bylo důležitou součástí tehdejší stravy. Zlíňané mohli navíc díky své úrodě zásobovat některými plodinami i okolní regiony.
Do historie zdejších tradičních jídel společně s etnografkou Alenou Prudkou nahlédla redaktorka Českého rozhlasu Zlín Tereza Cedidlová.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka