Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Na Zlínsku se na začátku století jedlo hlavně sušené ovoce

Sušené ovoce v polévkách, omáčkách nebo na koláčích. To bylo běžné jídlo obyvatel Zlína na začátku dvacátého století. Ovoce ale tenkrát lidé zpracovávali mnoha způsoby.

Lisovat, usušit nebo prodat. Tak před více než sto lety zacházeli obyvatelé Zlína s ovocem. Právě to totiž bylo důležitou součástí tehdejší stravy. Zlíňané mohli navíc díky své úrodě zásobovat některými plodinami i okolní regiony.

Do historie zdejších tradičních jídel společně s etnografkou Alenou Prudkou nahlédla redaktorka Českého rozhlasu Zlín Tereza Cedidlová.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.