Trhanec s jablky a rozinkami
Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá císařský trhanec.
Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete. A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíš pod jménem Sissi.
Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.
Budete potřebovat:
- 240 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce krupicového cukru
- 8 vajec
- 400 ml plnotučného mléka
- 2 jablka
- olej na smažení
- 50 g rozinek
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- V míse smíchejte mouku, sůl a oba cukry.
- Přidejte žloutky i mléko a propracujte dohladka.
- Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte k těstu.
- Nechte chvilku odležet a mezitím nakrájejte jablka zbavená jádřince na tenčí plátky.
- Na pánvi rozehřejte olej, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka.
- Potom vlijte polovinu těsta, zasypte rozinkami a nechte zespodu zezlátnout.
- Obraťte, spodní část nechte opět opéct a pak omeletu natrhejte hranou obracečky.
- Trhanec přendejte na dva talíře a poprašte moučkovým cukrem. U druhé poloviny těsta proces zopakujte.
Související
-
Vláčná buchta s jablky
V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.
-
Lívance z kyselého mléka
V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.